ON-LINEΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
 ΑΝΑΚΛΗΣΗ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ
 ΠΡΟΓΝΩΣΗ
 ΚΑΙΡΟΥ
Η ΚΙΝΗΣΗ
ΣΤΟΥΣ
ΔΡΟΜΟΥΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

07/07/16 Συνεργασία στο φάρμακο αντί της μονοδιάστατης πολιτικής


Τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων δοκιμάζονται από τη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 65% τα τελευταία χρόνια, από τις επιστροφές που ξεπερνούν το 24% και από την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου για την υγεία. Αν συνεχιστεί η μονοδιάστατη και αντιαναπτυξιακή φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται δεν θα μπορούμε να μιλάμε πια για καμία ανάπτυξη.

Τα παραπάνω επισήμαναν οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας κατά την έναρξη του 7ου Pharma & Health Conference.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, οι φαρμακευτικές απορροφούν τους κραδασμούς της κρίσης, εξαντλώντας κάθε φορά όλες τις δυνατότητες, να μην αποτελέσουν οι ελλείψεις φαρμάκων ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόσθεσε ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 65% και οι επιστροφή του 24% της φαρμακευτικής δαπάνης, δοκιμάζουν τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας υποχρηματοδοτούνται. Και την ίδια στιγμή, άνεργοι, ανασφάλιστοι, άποροι να δέχονται όλο και πιο έντονα την πίεση του προϋπολογισμού οδηγώντας τους πάντες στο όριο.
Σημείωσε ότι απαιτείται συναντίληψη και συντονισμός με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία με εξορθολογισμό και επανασχεδιασμό των δυνατοτήτων.

Σε ότι αφορά το θέμα των κλινικών μελετών, επανέλαβε ότι η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να οδηγήσει σε τριπλασιασμό τους στα επόμενα τρία χρόνια.

Κρίσιμο ζήτημα χαρακτήρισε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και σημείωσε πως έχει προτείνει την ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις 20 πιο δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες και την καταγραφή μητρώων ασθενών, ώστε να είναι εφικτός ο υπολογισμός των πραγματικών αναγκών. «Είναι αυτονόητο πλέον πως θα πρέπει η δαπάνη να εξετάζεται με βάση τα θεραπευτικά αποτελέσματα, την αξιολόγηση της απόδοσης των θεραπειών, και τη χρήση των εργαλείων αξιολόγησης των οικονομικών της υγείας», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Αντιαναπτυξιακή πολιτική

Στη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Φαίη Κοσμοπούλου, τονίζοντας όμως ότι αν συνεχιστεί η μονοδιαστατη και αντιαναπτυξιακή φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται, που θέτει μη ρεαλιστικές τιμές στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, δεν θα μπορούμε να μιλάμε πια για καμία ανάπτυξη, αφού τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα θα έχουν οδηγηθεί ουσιαστικά εκτός αγοράς. Την κατάσταση επιδεινώνει το καθεστώς των Clawback και Rebate. Απαιτείται νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής, που θα συνδέεται με την ανάγκη ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, στην αναπτυξιακή διαδικασία. Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου περιλαμβάνουν μέτρα επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος, αποπληρωμή των προμηθευτών, ηλεκτρονική διαχείριση του κλάδου υγείας, οι αναλύσεις δεδομένων και ελέγχους σε κάθε κέντρο κόστους, ενίσχυση του ΕΟΦ. «Αν στη νέα πολιτική ικανοποιηθούν τα παραπάνω, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί αλματωδώς. Το μέλλον των ελληνικών βιομηχανιών είναι η μετατροπή τους από αυστηρά μεταποιητικές σε εταιρίες ανάπτυξης και διαχείρισης τεχνολογίας», κατέληξε, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερό θεσμικό πλαίσιο.

Υποστελέχωση ΕΣΥ

Στον πολύπλευρο ρόλο των νοσηλευτών στο σύστημα υγείας, αναφέρθηκε η Σοφία Τανη, μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ψυχορραγεί από τη δραματική υποστελέχωση και είναι οι νοσηλευτές εκείνη η ομάδα επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών τους, λειτουργούν ως «ραχοκοκαλιά» που κρατάει τα νοσοκομεία όρθια», σημείωσε. Η κ. Τανη ανέφερε πως η ανάπτυξη και ο καθορισμός του ρόλου του Κοινοτικού Νοσηλευτή στην ΠΦΥ μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δύο άξονες: α) του Οικογενειακού Νοσηλευτή, που θα μπορεί να δρα αυτόνομα ως δημόσιος λειτουργός, και β) του ελεύθερου επαγγελματία Νοσηλευτή, που θα μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο και θα έχει το δικαίωμα στην αυτοαπασχόληση. Προϋπόθεση για τα ανωτέρω αποτελεί η θεώρηση του Νοσηλευτή ως ανεξάρτητου και αυτόνομου επαγγελματία υγείας (δηλαδή Nurse Practitioner), στα πρότυπα προηγμένων χωρών σε αυτόν τον τομέα. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και απομένει μόνο η πολιτική βούληση για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ από τους νοσηλευτές.

Πηγή:
   
ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝΕνημέρωσηΤρέχουσες εξελίξεις07/07/16 → Συνεργασία στο φάρμακο αντί της μονοδιάστατης πολιτικής
Γενικοί Όροι Χρήσης